17.8.14

Büyükusta Barış Esen'e dil uzatanlar utansın!


GM Barış Esen 2014 Ağustos itibarıyla sahip olduğu 2589 rating ile Solak ve Ipatov'un ardından üçüncü sırada. Kısaca Türkiye'de doğan en yüksek ratingli satranççı diyebiliriz. Onun ardından Gurevic, Mustafa Yılmaz ve Suat Atalık geliyor.

Esen sadece satranç gücüyle değil ama karakteriyle de örnek birisi. Gerçi bazı davranışları çok safiyane ve sonuçları düşünmeden gerçekleşiyor ama olsun. Buna bir örnek Satranç Life dergisinde turnuvasını aktarırken yenilgi sonrası viskinin dibini getirmesini anlatması var mesela :) Eh tabii muhafazakarmış gibi yapmanın giderek arttığı bir dönemde TSF yönetimi tepki göstermiş.

Camianın en dürüst insanlarından biri olmasına rağmen Azerbaycan'daki bir turnuvada bilgisayar yardımı almakla suçlandı. Aslında turnuvada kimse de çıkıp "Suçluyorum" demedi. İşin ilginci Türkiye'de forum ortamlarında haset duygularıyla ona hücum edilmesiydi. Neymiş çıksın hesap versinmiş.

Suçlama öncesinde şüphe ve sonra kanıt gerekir. Barış Esen'in oynadığı oyunlarda inanılmaz bilgisayar hamleleri yoktu ve zaten olağanüstü performans da göstermedi ama Azerilerin şikayete bile dökmediği dedikodular buradaki bazı insanların ağzına sakız oldu. İlgili yazı burada.

İşin ilginciyse o sıralarda tam da başka bir oyuncunun bilgisayardan hile alması iddiaları vardı. Üstelik bu iddialar oldukça kuvvetli delillere sahipti. Oyuncunun arka arkaya sürekli bilgisayar hamleleri yapması, arka arkaya turnuvalarda olağanüstü sonuçlar bu düşünceyi pekiştiriyordu. Üstelik iddialara göre bu oyuncuya bir arkadaşı uzaktan hareketlerle mesaj vermekteydi. Maalesef şu anki kurallarda bunlar suçlamak için kaynak bile olamıyor. O oyuncunun yardım almadan öyle asla oynayamayacağını biliyorsunuz ama FIDE bu konuda çok yetersiz.

O oyuncu deşifre oldu ve sonra satranç arenasından çekildi! Formunun zirvesindeyken başarıdan başarıya koşarken bir anda satranç oynamayı bıraktı. Eh biliyor ki yardımsız o performansı gösteremez.

Peki kıskançlık içerisinde suçlanan Barış Esen ne durumda. O 2589 ratinge sahip saygın bir Büyükusta.

Utanın!

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Baris iyi bir Oyuncu ....Ama yazdigin Azeriler kelimesi Dogru deyil,,,,Cunki Ilk once Barisin bilgisayar oynamasi iddasini UKraynali 1 satranci verdi tum dunya satranc camiasina ondan sonra Azarbaycandaki TuRnuvada BArisin ustunu aradilar ,,,,,,Bu fikirler UKRAYNALi 1 satranci tarafindan Ortaya atildi ..Azerbaycandaki turnuvada onlem alindi sadece ,,,,,Tam bilmediyiniz konulari rica ederim arasdirin sonra yazin...Ama ben Turkiyede bazi turnuvalarda hakikaten bazi satrancilarin bilgisayardan hamle aldigini gozlerimle gormusumdur....Allah buyuk ve Yardimcidir..her seyin Dogrusunu o bilir ...Basarilar sizlere

Unknown dedi ki...

İlk defa fikir ukraynalı veya rus biri tarafından ortaya atılsa da dedikoduları yayan azerilerdir. Bilmediğiniz konular derken önce bilgi sahibi olun lütfen.