18.11.08

Che Guevera'nın Satranç Tutkusu

Artık gençliğin T-shirt'lerdeki asi bakışlı adam olarak tanıdığı ünlü devrimci Che Guevera'nın ateşli bir satranç sever olduğunu biliyor muydunuz? Che Guevera'nın elimize geçen oyunlarından bir amatör olarak oldukça iyi bir satranç oyuncusu olduğunu anlayabiliyoruz. Hakkında bilinen en ünlü iki anekdot ise şöyle.

Havana'da düzenlenen satranç turnuvası sırasında Tal ve Korchnoi simultane gösterileri düzenlemektedir. Korchnoi'un rakipleri arasında Che Guevera da vardır. Bir görevli Korchnoi'a yaklaşır ve şöyle der: "Che Gueverea tutkulu biçimde satrancı seviyor ama o kadar da kuvvetli değil. Sizle berabere yapabilse çok mutlu olurdu" Korchnoi anlayışla başını sallar. Daha sonra otele dönüldüğünde Tal sonucu sorar ve Korchnoi'un tüm oyunları kazandığını öğrenir."Ne! Che Gueverea'ya da mı kazandın?" - "Evet. Katalan'a ne oynayacağı konusunda en ufak fikri bile yoktu" Bir satranç tutkunu Korchnoi gibi bir satranç fanatiğine toslamıştır. Yandaki resim de bu oyundan alınmış.

Diğeri de sanırım 1963 yılında bir turnuvada geçer. Pachman'a yaklaşır ve şunları söyler: "Biliyorsunuz yoldaş Pachman, Bakan olmaktan memnun değilim. Sizin gibi satranç oynamayı veya Venezuela'da devrim yapmayı tercih ederdim.

" Satranç tahtasında tüm denizlerdekinden daha çok macera vardır" diye bir söz vardır. Satranç oynamanın heyecanını bir devrim yapmakla eş tutan Che Gueverea da bunun kanıtı değil mi?

Hiç yorum yok: