14.4.07

"Luzhin Savunması" veya "Şah Mat"

Vladimir Nobokov'un yazdığı romandan beyazperdeye uyarlanan "Luzhin Savunması" nihayet TV8'de "Şah Mat" adı altında yayınlandı. Gerçekçi satranç sahneleriyle satrançseverlerin beğenisini kazanan filmde Rus Büyükusta Luzhin'i John Turturo başarılı bir şekilde canlandırıyor. Filmin sonunda Dünya Şampiyonu'nu belirleyecek son oyun ajurne edilir (maç sonra devam etmek üzere ertelenir). Tüm satrançseverler maçın sonucunu merak ederken, sinir krizi geçiren Luzhin camdan kendini atarak intihar ediverir. Kahramanımızın kaderi gibi Dünya Şampiyonluğu maçının da sonu belli olmuştur. Kocasını kaybetmesinin üzüntüsünü yaşamakta olan Natalia Luzhin'in paltosundaki analizleri görünce hakemlere başvurur ve maçı tamamlamayı talep eder. Maç saatinde satranç bilmediği halde, Natalia sakin bir şekilde hamleleri oynamaya başlar.





Diagramdaki konumda 43...Ke3+ ajurne hamlesi oynanır. 44.Şg4 f5+ 45.Şg5 Şg7! (tehdit Fe7 mat) 46.Ad5 ve sonraki diyagram oluşur (tek hamle)







Beyaz son hamlesiyle ...Fe7 tehdidini engeller ama şimdi Natalia 46...Kh3!! oynar ve taşı elinden bırakmadan önce rakibni iyice bir süzer. 47.gxh3 h6 48.Şh4 Ff2 ve mattır! Bu konum da son diyagramda görülüyor.






İşte mat konumu! Filmin satranç danışmanı GM Jonathan Speelman sayesinde oldukça gerçekçi satranç sahnelerini izlemenin keyfini yaşadık.

Hiç yorum yok: