17.9.14

Satranç Şampiyonları


Size yeni blogları tanıtmaya devam ediyoruz. Satranç Şampiyonları blogu adı üzerinde satranç şampiyonları üzerine. Blog biyografik bir anlatım yerine anektodlarla süslü ve kişisel bir yaklaşımla hazırlanmış. Örneğin efsanevi şampiyon "Satranç Makinesi" Capablanca'nın üniversitede iken beyzbol takımında olduğunu herhalde bilmezdiniz. Boris Spassky çok yetenekli bir satranççı ve tam bir centilmendi. Tüm başarıya rağmen tembel sayılabilecek bir satranççıydı. Hatta Fischer'e karşı bol bol uyuyarak hazırlandığını bile söylemiştir.

Euwe lise öğretmeniydi ve aynı zamanda başarılı bir FIDE Başkanı. Alexander Alekhine öldüğünce hala dünya şampiyonuydu ve unvanını kimseye kaptırmamıştır bu şekilde. Kasparov sonradan politikaya atıldı ve başına gelmeyen kalmadı. Putin taraftarı olan birisi kafasına satranç tahtasını geçiriverdi ve defalarca gösterilerde gözaltına alındı. İlk resmi şampiyon Wilhelm Steinitz'ın ailesinin 13'üncü çocuğu olduğunu bilir miydiniz?

Riga sihirbazı Tal sonradan tahtından edeceği Botvinnik ile 12 yaşında nasıl oynamak istemiş ama reddedilmişti. Bunun gibi pek çok hikaye Satranç Şampiyonları blogunda.