29.3.09

Satrançta İnternet Nesli!


Eski Dünya Şampiyonu Kasparov ve son şampiyon Anand artık herkesin bildiğini bir kez daha tekrarladılar; bilgisayarlar, gelişmiş satranç programları ve internet sayesinde 13-14 yaşındaki çocuklar dünya satrancının devlerine artık meydan okuyabiliyorlar. Eskiden 30'lu yaşlarda gelen başarılar artık 13-20 yaşları arasında elde ediliyor.

Bu başarılarda şüphesiz akademik eğitimin artık 3 yaşında başlamasının da etkisi yüksek. Çevrenizdeki çocuklara bakın; sizin ancak ilkokulda yaptığınız şeyleri onlar daha 4-5 yaşında yapmıyorlar mı?






Resimde gördüğünüz sevimli kız 5 yaşındaki Eda Gümrah. Tecrübeli bir bilgisayar kullanıcısı olarak(!) internet üzerinden online satranç dersi alıyor ve dersin işlenmesi aşamasında hiç zorluk çekmiyor. Sesli haberleşme skype ile gerçekleşmekte. ICC isimli online satranç sitesinde iki tarafın da hamleleri oynatabileceği bir tahta açılır ve ders başlar. Eda'nın satrancı öğrenmesi ise normal tahtada yapılacak bir çalışmadan çok daha hızlı oluyor. Sanal tahta üzerinde çizilen oklar ve daireler, programın imkansız hamleleri engellemesi sayesinde Eda'nın mat ve rok dahil oynamayı öğrenmesi 20 dakikadan fazla sürmez. Bundan sonra yapılan ilk şey ise zamanı bol olan bir aile bireyini bulup (dedeler ideal aday ve kurbandırlar) şirin satranç takımıyla onu bir güzel yenmektir.